Adım Adım Aşılama
Gebeliğe Giden Yol
Aşılama İçin Hazırlık
Testler
Kısırlık teşhisini koymak için kadın ve erkek tam muayene edilir. Erkek'den spermiyogram tetkiki istenir. Kadınlardan ise adetin 3.günü hormon tahlili yapılır. Adetin hemen bitiminde çekilecek HSG (histerosalpingografi) filmi ile rahmin yapısı, tüplerin açık olup olmadığı incelenir. Aşılama yapabilmek için yeterli miktarda ve kalitede sperm olmalıdır. Aşılama için diğer önemli konuda tüplerin açık olmasıdır. Tüper kapalı ise gebelik için tgek şans tüp bebek olacaktır.
Aşılama
Uygulama Nasıl Yapılır
Adetin 3.günü tedavi başlanır. Kadına yumurtaları geliştirmek için hormon ilaçları verilir. Bu süreç yaklaşık 10-15 gün alır. Yapılan ultrasonografi takiplerinde yumurta olgunlaşınca çatlatma iğnesi yapılır. 32-36 saat sonra aşılama planlanır. Mastürbasyonla alınan sperm örneği laboratuvarda işlemden geçirilerek en iyileri ayıklanır ve konsantre edilir. Hormon ilaçlarıyla yumurtası olgunlaştırılan anne adayı jinekolojik pozisyonda hazırlanır . Anestezi gerektirmeyen 15 dakika süren ağrısız bir işlemle, rahim içine hareketli spermler yerleştirilir ve döllenmenin kendiliğinden oluşması beklenir. Aşılama tedavisi spermde ciddi bir bozukluk yoksa, kadında tüpler açıksa, yumurtlama sorunları ve yaş faktörü nedeniyle zaman kaybı endişesi yoksa 3 defaya kadar uygulanabilir. Her uygulama için ortalama %20 gebelik şansı verilir.
Aşılama Sonrası
Dikkat Edilecek Noktalar
Aşılama işlemi sonrasında sizi 20 dakika aynı pozisyonda dinlendiriyoruz. Eve gidince 24 saat süreyle dinlenmenizi ağır iş yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Ertesi gün ilişki olabilir. Oturarak çalışabilirsiniz. Aşılamadan 24 saat sonra ise tamamen normal hayatınıza dönebilirsiniz. Tavsiye edilen ilaçlarınızı size önerilen düzende almanız çok önemli. 14 gün sonra gebelik testini unutmamak gerekir.