top of page

Adım Adım Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır

Kilolu Kadınlarda Kısırlık

İnfertilite (Kısırlık)

Profesyonel Kadro Etkin Hizmet

drtupbebek  siz hastalarına infertilte ve tedavisi hakkında en güncel ve gerçek bilgileri saÄŸlayarak tüpbebek , aşılama, endoskopik cerrahi konusunda size yol gösterir.  Profesyonel ve tecrübeli kadrosunun saÄŸladığı avantajları sizlere etkin hizmet vermekte kullanır. Bizi Bugün arayarak kısırlık teÅŸhis ve tedavinize baÅŸlayabilirsiniz.

Ä°vf bebeÄŸi

Kısırlık Nedir? Nedenleri Nelerdir?

  • Cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklar Kadın üreme organlarına ait enfeksiyon öyküsü Testis ve sperm kanallarında geçirilmiÅŸ enfeksiyon öyküsü Erkeklerde geçirilmiÅŸ kabakulak öyküsü.

  • Düzensiz adet görme veya hiç görememe

  • Endometriozis (rahim içini döşeyen dokunun rahim dışına yerleÅŸmesi).

  • Rahimin doÄŸumsal anomalileri

  • Kronik hastalıklar Ä°leri yaÅŸ,

  • Sigara, alkol ve uyuÅŸturucu bağımlılığı

Doktor Hasta El Holding

Tüp Bebek Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tanımı ve Mikroenjeksiyon Nedir?

 

Tüp bebek, anne adayının yumurtalıklarından toplanan yumurtalarla, baba adayından alınan spermlerin laboratuarda birleÅŸtirilerek döllenmesi ve elde edilen embriyoların tekrar anne rahmine yerleÅŸtirilmesi iÅŸlemidir. Tedavinin ilk aÅŸamasında yumurtalar geliÅŸtirilir ve uygun zamanda toplanır, ardından laboratuarda spermle birleÅŸtirilerek döllenme oluÅŸur ve geliÅŸen embriyolar anne rahmine yerleÅŸtirilir. 1978 den itibaren tüm dünyada uygulanmaya baÅŸlanan geleneksel tüp bebek - IVF (In Vitro Fertilizasyon) ve 1992’de keÅŸfedilen mikroenjeksiyon ICSI (Intrastoplazmik Sperm Enjeksiyonu) tedavileri merkezimizde 1998 yılından itibaren baÅŸarı ile uygulanmaktadır. Tüp Bebek laboratuarımız son teknolojik donanım, alt yapı ve deneyimli personeli ve alanında uzmanlaÅŸmış klinisyenleri ile hizmet vermektedir. IVF Laboratuarımızda tüm mikromanüplasyonlar, embriyo dondurma ve çözdürme teknikleri, lazer ile embriyo manüplasyonları, embriyo biyopsisi ve preimplantasyon genetik tanı yöntemleri, cerrahi yolla sperm elde etme teknikleri ve detaylı androlojik incelemeler büyük bir baÅŸarı ile yapılmaktadır.

​

Kimlere tüp bebek uygulanır ?

 

Her iki tüpün ileri derecede tıkalı olması: Bu durumda sperm hücresinin yumurta hücresine ulaÅŸarak dölleme ÅŸansı yoktur, hafif tıkalı olduÄŸu durumlarda nadiren gebelik oluÅŸsa da dış gebelikle karşılaÅŸma olasılığı yüksektir. Sperm sayı, hareket ve görünümünde ÅŸiddetli bozukluk olması: Bu problemlerin hepsi bir arada veya ayrı ayrı olabilir, genellikle sadece bu sorunla gelen çiftlerde baÅŸarı ÅŸansı daha yüksek olmaktadır. Rahim içi aşılama tedavisi ile gebelik oluÅŸmayan çiftler: 3 defa baÅŸarısız uygulama olursa tüp bebek tedavisi önerilmelidir. Åžiddetli endometriozis hastalığı olanlar: Endometriozis, kadınların her ay düzenli adet görmesini saÄŸlayan rahim içini döÅŸeyen dokunun (endometrium) rahim dışında, tüplerde, yumurtalıklarda ve karın içinde yerleÅŸmesiyle oluÅŸan bir hastalıktır. Her adet döneminde bu bölgelerde kanamalar olur ve karın içinde yapışıklıklar ve yumurtalıklarda kistler oluÅŸur, tüp bebek ile tedavi gerekebilir. Ä°leri yaÅŸ nedeniyle: 35 yaÅŸ ve üzerindeki kadınlarda yumurtalık rezervinin hızla azaldığını biliyoruz, bu durumda fazla zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi önermek gerekebilir.

​

Geleneksel IVF (In Vitro Fertilizasyon - Tüp Bebek) yöntemi

 

Her 7 – 8 adet yumurtanın yanına yaklaşık 500 bin kaliteli sperm konulur. Bir spermin yumurtanın içine kendi başına girerek döllemesi beklenir. DöllenmiÅŸ yumurta hücreleri bölünerek embriyoyu geliÅŸtirir.

Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-3 gün laboratuvar ÅŸartlarında büyümeleri saÄŸlanır. IVF genellikle tüplerinde tıkanıklık nedeniyle gebe kalamayan, erkek faktörü ve yumurta sorunu olmayan genç anne adayları için tercih edilen bir tedavi ÅŸeklidir. 
 

Adım adım tüp bebek tedavisi

 

Yumurtalıklardan fazla sayıda yumurta geliÅŸimini saÄŸlamak için çeÅŸitli ilaçlar kullanılmaktadır. Normal ÅŸartlarda her ay bir yumurta büyür ancak tüp bebek tedavisinde 10 ila 20 arasında yumurta geliÅŸtiÄŸinde baÅŸarı ÅŸansının arttığını biliyoruz. Bunun için kontrollü ve iyi bir cevap almak üzere yumurtalıklar ilaçlarla ile uyarılır.

Yumurtalar, folikül adı verilen küçük kistler içerisinde geliÅŸir. Folikül içindeki yumurtanın görülmesi mümkün deÄŸildir, ancak ultrasonografi ile foliküllerin büyümesi takip edilebilir. Foliküllerin geliÅŸimi, sayısı, hastaya ultrasonografi yapılarak takip edilir. Ultrasonografi altında, hCG (yumurta çatlamasını saÄŸlayan ilaç) enjeksiyonunu takiben 36. saatte yumurtalar toplanır. Kanda estradiol hormonu ölçümü, foliküllerin büyüklüÄŸü ve sayısı yumurta toplama zamanının belirlenmesinde yol gösterici olur.

hCG; pregnyl, ovitrelle, yumurtaların olgunlaÅŸmasını ve çatlamasını saÄŸlar.

Yumurta toplanmasına karar verilen zamandan 36 saat önce yapılır.

Yumurta toplama günü, çiftlerin mutlaka söylenen zamanda tüp bebek laboratuarında bulunmaları gereklidir. Ä°ÅŸleme gelmeden önceki gece saat 24:00'den sonra hastanın hiçbir ÅŸey yiyip içmemesi gereklidir.

Genel anestezi altında, ameliyathane ÅŸartlarında, ultrasonografi yardımıyla, vajinal yoldan yumurtalar toplanır. Foliküller (yumurtalar) ultrasonografide görüntülendikten sonra, iÄŸne ile teker teker içlerine girilerek özel bir tüp içine alınır ve mikroskop altında yumurtaları bulmak için hazır bekleyen embriyoloÄŸa ulaÅŸtırılır. Toplanan yumurtalar inkübator adı verilen bir dolaba yerleÅŸtirilir. Bir çok hasta iÅŸlemden birkaç saat sonrasına kadar uyku hali ve bulantıdan yakınabilir. 2-3 gün kasıklarda adet aÄŸrısına benzer bir aÄŸrı hissedilebilir, bununla birlikte sızıntı veya damla ÅŸeklinde hafif bir kanama olabilir. Bu tür aÄŸrılar için Minoset, Parol, Tamol gibi parasetamol içeren ilaçları kullanabilir. Yumurta toplama günü, hastanın eÅŸi de sperm alınması için kliniÄŸe çağırılır.

Yumurta toplama iÅŸlemi öncesinde 3 ila 4 günlük cinsel perhiz olması önerilir, ancak 2 - 7 gün arası perhiz süresi de kabul edilebilir. Spermler, mastürbasyon ile hastanın eÅŸi için özel hazırlanmış bir odada alınır ve laboratuarda en kaliteli spermler kullanılmak üzere seçilir. Bundan sonraki iÅŸlemler hastaya tüp bebek veya mikroenjeksiyon yapılmasına göre birtakım farklılıklar göstermektedir.

​

​

Lab Bilim

Yumurta Toplama Ä°ÅŸlemi (OPU)

​

Yumurta toplama işleminin yapıldığı ortam genel ameliyathane dışındadır. Belirli koşullara (ısı, nem, partikül sayısı ) uygun olarak donatılmış olan IVF laboratuarının içindeki bir oda bu işlemler için hazırlanmıştır. Özel giysilerle bu ortama alınan hastaların sigara, parfüm ve benzeri herhangi bir koku içeren ürünleri kullanmamaları gerekmektedir.


Yumurta toplama işlemi vaginal ultrasonografi probuna monte edilen uzun bir iğne yardımıyla yapılmaktadır. Ultrasonografik görüntü eşliğinde folliküllere tek tek girilerek içindeki follikül sıvısı ile birlikte yumurta aspire edilmektedir. Alınan materyal derhal yan bölümdeki laboratuar ekibi tarafından incelenmektedir.


Ultrasonografi probunun basısı, iğnenin ilerlerken geçtiği dokular bu işlemin ağrılı bir girişim olmasına neden olur. Follikül sayısının fazlalığı, yumurtalıkların büyümesi ve yer değiştirmesi, önceki işlemlerin veya batın içi ameliyatların sebep olduğu nedbe dokusu ve yapışıklıklar işlemin uzamasına, zorlaşmasına neden olur ve ağrı duyumunu arttırabilir. Bu bölgedeki damar ve barsak komşuluğu da işlemin hassasiyetini arttırmaktadır. Bu koşullarda klinisyene rahat bir çalışma ortamı sağlanabilmesi ve komplikasyon riskinin ortadan kaldırılması için hastanın hareketsiz yatması gerekmektedir, ayrıca hastanın da işlemi hissetmemesi, işlem sırasında ve sonrasında ağrı duymaması istenir.

Hastanın hayati fonksiyonları izlenmelidir, mevcut yandaş hastalıkları (kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, tiroid hastalıkları, diabet, obezite ve psikolojik sorunları) ve işlem sırasında tok olması komplikasyon riskini arttırabileceğinden özel hazırlık ve takip gerektirir. Tüm bunlar anestezi uzmanının sorumluluğundadır. Yapılan araştırmalar seçilecek anestezi tekniğinin önemli olduğunu ortaya koymuştur. Sadece lokal anestezi ile yapılan işlemlerde stres yanıt yeterince baskılanamadığı için başarı şansı düşmüştür.


Genel anestezik ilaçların yan etkilerinin çokluğu bu teknikten de uzaklaşılmasına sebep olmuştur. Yapılan çalışmalar ilaçların folikül sıvısı içine geçerek yumurtaya zarar verebildiği, döllenmeyi veya rahme yapışmayı engelleyebildiği, bazılarının ise rahmin kalınlaşmasını etkileyebildiğini göstermiştir. Bu araştırmalar sonucunda en az yan etkisi olan ilaçlar belirlenmiştir. Sonuç olarak etki süresi kısa, yan etkisi ise çok az olan ilaçlarla uygulanan sedasyon tekniğinin IVF başarısını ve hasta memnuniyetini arttırdığı gösterilmiştir.

ICSI (Intrasitoplazmik Sperm Injeksiyonu – Mikroenjeksiyon yöntemi)

​

Her bir yumurtanın içine, mikroskop altında, tek bir sperm seçilerek ince bir iğne yardımıyla yerleştirilir. Bundan sonraki aşamalar geleneksel tüp bebekte olduğu gibi gelişir. Bu yöntem sayesinde döllenme oluşmaması riski azaltılmış olur. 1992’de ilk defa uygulanan bu teknikle birlikte özellikle erkek faktörü nedeniyle gebe kalamayan çiftlerde devrim niteliğinde bir gelişme olmuştur. Sadece erkek faktöründe değil, yumurtanın kabuğunun sperme geçit vermeyecek kadar kalınlaşmış veya sertleşmiş olduğu durumlarda, daha önceki tüp bebek uygulamalarında döllenme sorunu yaşayanlarda ve özellikle ileri yaşta ve az yumurta veren hastalarda döllenmeme riskini azaltmak için mikroenjeksiyon ilk tercih olmalıdır.

In-Vitro-Fertilization-Shots

Embriyoya Yapılan İşlemler

Assisted hatching (Yardımla tomurcuklanma)

Yumurtanın dış zarı (zona pellucida) mikroskop altında uygun yöntemle açılarak embriyonun, rahim duvarına yerleÅŸmeden önce dışarı çıkması kolaylaÅŸtırılmaktadır.

​

Defragmantasyon (Hücre artıklarının uzaklaÅŸtırılması)

Zaman zaman embriyolar bölünürken dışarıya hücre artığı çıkarırlar, bu yapılar embriyonun kalitesini düÅŸürür ve bölünmenin ilerlemesini engelleyebilir. Ä°nce bir pipet yardımıyla embriyo içine girilerek bu artıkların temizlenmesi gerekir.

​

Embriyo biyopsisi

Preimplantasyon genetik tanı yapılacaksa embriyoyu oluÅŸturan hücrelerden bir ya da iki tanesi alınarak genetik incelemeye gönderilir, böylece en saÄŸlıklı embriyoların seçilmesi amaçlanır.

Tıp Reçete

Tüp Bebek Uygulaması Sonrası Yapılacaklar

Gebeliğin devamını sağlamak için hastaya progesteron içeren vajinal fitil veya östrojen bandı önerilir. Gebe kalma şansı hastanın yaşı, alınan yumurta sayısı, spermle ilgili yaşanabilecek nadir sorunlar, rahim içini döşeyen zarın yapısı, verilen embriyoların kalitesi ve transfer işleminin tekniğine bağlı olarak değişir. Bu şans 40 yaşı geçen bir kadında %15 iken, genç ve sadece tüpleri tıkalı veya sadece eşinde sperm sayısında düşüklük olan bir kadında % 70'e kadar çıkmaktadır. Hastanın vaginal lekelenme veya kanama tarif etmesi gebelik olmadığı anlamına gelmez.
Kesin tanı embriyo transferinden 11 gün sonra kanda beta-HCG hormonu tayini ile konulur. Bundan 2 hafta sonra da ultrasonografi ile rahim içerisinde gebelik kesesi ve bebeğin görülmesi gerekir. Yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen gebeliklerde de, kendiliğinden oluşan gebelikler gibi erken dönem gebelik kayıpları, dış gebelik gibi sorunlar olabilir. Birden fazla embriyo rahim içine yerleştirildiğinden bu tedavilerde çoğul (ikiz, üçüz) gebelik oranı %40 dolayındadır ve bunların önemli bir kısmını ikiz gebelikler oluşturur. Üçüz, dördüz gibi daha yüksek sayılı gebeliklerde ise gebeliğin 11. haftasında ikiye indirgenmesi önerilir.
Yardımcı üreme tekniklerinde hedef daima tekil gebelik olmalıdır, özellikle ikinin üzerindeki çoğul gebelikler merkezin başarısı olarak değerlendirilmemelidir. Bu tedavilerle elde edilen bebeklerdeki anomali oranı normal yollardan oluşan gebeliklerde olduğu gibi %2 oranındadır.

E Posta Ä°le Ä°letiÅŸim
drtupbebek

Medihaus Cerrahi Tıp Merkezi     


Mevlana mah sultan ahmed cad. no:9  (Beylikdüzü Bauhaus Arkası)

Beylikdüzü/İstanbul, Türkiye

​

0535 694 61 52 --- 0544 492 29 82

Ayrıntılarınız başarıyla gönderildi!

bottom of page